Skip to main content
Utvidelse av ordningene for vernetjeneste og arbeidsmiljøutvalg

Utvidelse av ordningene for vernetjeneste og arbeidsmiljøutvalg

Publisert: 06. november 2023

Fra 1. januar 2024 endres arbeidsmiljølovens regler om ordninger for vernetjeneste og arbeidsmiljøutvalg. Blant annet senkes tersklene for når slike ordninger må opprettes og flere arbeidsgivere må forberede seg på hvordan de skal forholde seg til ordningene. Her er hovedpunktene:

Flere virksomheter må ha verneombud

Verneombudene skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Hovedregelen er at alle virksomheter skal ha verneombud. For virksomheter med færre enn 10 ansatte har det likevel til nå vært mulig å inngå avtale med de ansatte om at det ikke skal være verneombud. Etter 1. januar er det kun virksomheter med færre enn 5 ansatte som kan avtale unntak.

Stortinget mener at dette skal bidra til å sikre at også mindre virksomheter har nødvendige ordninger som kan bidra til å løse arbeidsmiljø- og sikkerhetsmessige utfordringer. Vår erfaring er at det kan være vanskelig å få ansatte til å stille til valg av verneombud og at det er store forskjeller på hvor godt dette fungerer i mindre virksomheter. Vårt råd er derfor at virksomhetene er godt forberedt på å formidle hvilken rolle verneombudet skal ha.

Verneombudet skal ivareta innleide og selvstendig oppdragstakere

Stortinget anser det som viktig å sikre interessene til innleide og selvstendige oppdragstakere i saker som angår arbeidsmiljøet. Det er derfor vedtatt at disse gruppene skal være omfattet av verneombudsordningen.

Flere virksomheter må ha arbeidsmiljøutvalg

Arbeidsmiljøutvalgene skal bidra til gjennomføringen av et fullt forsvarlig arbeidsmiljø i virksomheten, både gjennom planlegging og ved å følge med på utviklingen av virksomhetens verne- og arbeidsmiljøarbeid. Frem til nå har arbeidsgiver hatt plikt til å opprette arbeidsmiljøutvalg i virksomheter med minst 50 ansatte.

Stortinget har besluttet å senke minimumsterskelen for når det skal opprettes arbeidsmiljøutvalg fra 50 til 30 ansatte I tillegg er terskelen for når de ansatte kan kreve at det opprettes et arbeidsmiljøutvalg senket fra 30 til 10 ansatte. Bakgrunnen for dette er at Stortinget mener lavere grenser vil fremme medvirkning og samarbeid i virksomhetene.

Littler har lang erfaring i å bistå arbeidsgivere med opprettelse av og forholdet til verneombud og arbeidsmiljøutvalg. Kontakt oss gjerne om du har spørsmål.

Kontakt oss

Tel (+47) 23 89 75 70
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Personvern

Adresse

Akersgata 28
0158 Oslo

LinkedIn