Skip to main content
Oppmykning i utlendingers adgang til å jobbe på ferie i Norge

Oppmykning i utlendingers adgang til å jobbe på ferie i Norge

Publisert: 06. juli 2023

Med dagens digitale verden er det mange som følger med på innboksen mens de er på ferie eller jobber litt for å kunne være lenger på reise. Det gjelder også utlendinger som er turister i Norge. Har din bedrift sjekket om dere har ansatte som er turister i Norge og om de kan jobbe herfra mens de er på ferie?

Mange tror at man som utenlandsk turist kan fjernarbeide på ferie i Norge. Men så enkelt er det ikke. I Norge deler vi inn utenlandske statsborgere i tre grupper (Norden – EU/EØS – andre land) når det kommer til hva som skal til for at de kan jobbe lovlig mens de er i Norge.

Utgangspunkter

Hvis ansatte er statsborgere i EU/EØS/Norden, kan de jobbe litt eller mye mens de er på ferie i Norge. Hvis arbeidstakeren er EU/EØS borger og skal oppholde seg totalt mer enn tre måneder i Norge, må hen registrere seg iht utlendingsmyndighetenes registreringsordning for EU/EØS borgere. Det gjelder selv om formålet med oppholdet er delt, f.eks. både jobb og ferie. Det er den totale tiden i Norge som er avgjørende.

Hvis ansatte er statsborgere i land utenfor EU/EØS/Norden, såkalte tredjelandsborgere (f.eks. USA, Canada, og også Storbritannia etter brexit), er det betydelige begrensninger på hva de kan gjøre av jobbing i Norge. Utgangspunktet er at tredjelandsborgere må søke om og få innvilget en oppholdstillatelse som gir rett til å jobbe i Norge før de kan jobbe herfra. Men betyr det at de ikke svare på e-poster eller jobbe en dag eller to mens de er turister i Norge?

Turist og fjernarbeid fra Norge

Etter pandemien var utlendingsmyndighetene tydelige på at regelverket ikke tillot tredjelandsborgere å jobbe noe mens de var turister i Norge. Selv om arbeidsgiveren holdt til i et annet land og ingenting av arbeidet gjaldt Norge eller det norske markedet, kunne tredjelandsborgere ikke fjernarbeide (svare på e-poster, delta på digitale møter mv.) fra ferie i Norge. Det krevde en oppholdstillatelse som (også) gav rett til å fjernarbeide fra Norge. Hverken da eller nå har Norge en egen oppholdstillatelse som kun gir rett til fjernarbeid fra Norge (på engelsk kalt «digital nomad visa»).

Nå har imidlertid myndighetene endret denne tolkningen. De tillater nå at tredjelandsborgere kan følge med på innboksen, delta på Teams- og telefon møter mv. (fjernarbeide) for sin utenlandske arbeidsgiver mens de er turister i Norge. Forutsetningen er at hovedformålet med å være i Norge ikke er å fjernarbeide herfra, og at arbeidet som gjøres fra Norge verken skaper verdier eller har tilknytning til Norge. Dette gjelder uavhengig av om tredjelandsborgeren må ha turistvisum før de kommer på ferie til Norge eller ikke.

Med andre ord åpner innvandringsregelverket nå for at en statsborger fra USA kan komme på ferie til Norge og fortsette å følge med og delvis delta i det som skjer på jobben uten noen særskilt tillatelse eller registrering.

***

I tillegg til arbeidsrettslig bistand gir Littler Norway råd til utenlandske bedrifter om innvandringsregelverket når deres utenlandske ansatte skal være i Norge i kortere eller lengre perioder. Ta kontakt med senioradvokat Lise Gran (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) om dere har spørsmål om dette.

Kontakt oss

Tel (+47) 23 89 75 70
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Personvern

Adresse

Akersgata 28
0158 Oslo

LinkedIn