Skip to main content
Nye regler for arbeidsgivere i konsern trer i kraft

Nye regler for arbeidsgivere i konsern trer i kraft

Publisert: 07. november 2023

Nye regler om arbeidsgiveransvar i konsern trer i kraft 1. januar 2024. Reglene innebærer særskilte plikter for arbeidsgivere i konsern ved omorganiseringer og nedbemanninger. Endringene er praktisk viktige for ethvert selskap som inngår i et konsern.

Dette er hovedpunktene:

  • Plikten til å tilby annet passende arbeid ved oppsigelse på grunn av nedbemanning vil ikke lenger være begrenset til selve arbeidsgiverselskapet, men omfatte alle norske konsernselskaper.
  • Fortrinnsrett til ny ansettelse etter nedbemanning vil ikke lenger være begrenset til selve arbeidsgiverselskapet, men omfatte alle norske konsernselskaper.
  • For konsern med minst 50 ansatte vil det gjelde en plikt til å etablere rammer for samarbeid, informasjon og drøfting mellom konsernselskapene og de ansatte i konsernet. Informasjons- og drøftingsplikten gjelder utvidelser, innskrenkninger eller omlegginger som kan få større betydning for sysselsettingen i flere av selskapene.

De nye reglene forutsetter at arbeidsgivere på en annen måte enn tidligere holder oversikt over arbeidskraftbehovet på konsernnivå og sørger for informasjonsflyt og koordinering mellom ulike enheter i konsernet. Arbeidsgivere i konsern bør derfor bruke de kommende ukene på å etablere praktiske ordninger og gode rutiner for samkjøring og håndtering av det utvidede arbeidsgiveransvaret.

Merk at konserndefinisjonen i de nye reglene er videre enn etter aksjeloven, så her må ethvert foretak snarest avklare om de omfattes av de nye reglene. De nye reglene medfører også endrede krav til innhold i oppsigelser som gis i nedbemanninger, så maler for dette må oppdateres!

De nye reglene innebærer at det vil være svært viktig for arbeidsgivere i konsern å orientere seg om mulighetene for å inngå avtaler med tillitsvalgte som grunnlag for mer fleksible og håndterbare prosesser.

Vi i Littler har lang erfaring med å bistå i denne typen prosesser, og er klare til å gi råd om hvordan våre klienter skal forholde seg til de nye reglene.

Kontakt oss

Tel (+47) 23 89 75 70
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Personvern

Adresse

Akersgata 28
0158 Oslo

LinkedIn