
Et normalt arbeidsliv og et sprøytestikk, takk!
Regjeringen har varslet store lettelser i koronatiltakene, og mange øyner nå muligheten for å gå tilbake til et mer normalt arbeidsliv. En av de viktigste årsakene til dette er det høye antallet som har fått koronavaksine. Mange arbeidsgivere ønsker derfor å kartlegge de ansattes vaksinasjonsstatus og sørge for at flest mulig er vaksinert. Men hva har arbeidsgiver lov til? Vi svarer på fem sentrale spørsmål knyttet til vaksinasjon i arbeidslivet.

Regjeringen vil gjøre det vanskeligere og mer risikofylt for virksomheter å leie inn arbeidskraft
Den 18. januar 2022 sendte regjeringen ved Arbeids- og inkluderingsdepartementet et forslag om å stramme inn reglene for bruk av innleie fra bemanningsforetak ut på høring. Hva betyr dette for deg som arbeidsgiver? Vi oppsummerer hovedpunktene.

Har du deltidsansatte?
Den 17. januar 2022 sendte Arbeids- og inkluderingsdepartementet ut forslag til endringer i arbeidsmiljøloven på høring. Formålet er å styrke arbeidstakernes rett til heltid. «Hva betyr forslagene for meg som arbeidsgiver?», tenker du kanskje. Vi oppsummerer hovedpunktene.

Arbeidsrettslig nyttårskavalkade!
Det nye året er godt i gang, og vi venter spent på hva det bringer på arbeidsrettsfronten. Men hva skjedde egentlig i 2021 – sånn bortsett fra korona – og hva har vi lært?

Nyttårsforsett: Følg opp ansatte som ikke fungerer!
Vi blir ofte kontaktet av arbeidsgivere som har ansatte som ikke fungerer. Det kan være at vedkommende ikke leverer i henhold til forventninger, leverer for sent eller at det er samarbeidsproblemer. For å optimalisere virksomheten er det viktig at arbeidsgivere tar tak i situasjonen selv om det kan oppleves ubehagelig. Her får du en kort gjennomgang av hvordan du som arbeidsgiver bør gå fram.

Trekk i lønn ved feilutbetaling? Ikke fullt så enkelt ifølge Høyesterett
Mange arbeidsavtaler har generelle bestemmelser som gir arbeidsgiver rett til å gjøre et trekk i arbeidstakers lønn hvis det skjer feilutbetalinger. Høyesterett slår nå fast at slike standardreguleringer normalt ikke gir arbeidsgiver adgang til å gjøre et trekk i arbeidstakers lønn for å korrigere tidligere feilutbetalinger. Mer konkrete avtaler om det aktuelle lønnstrekket må være på plass for at arbeidsgiver skal kunne gjøre justeringer på denne måten.

EU foreslår ny lovgivning for å beskytte plattformarbeidere bedre
Torsdag 9. desember la kommisjonen frem et direktivforslag med flere virkemidler for å sikre at flere plattformarbeidere får tilgang til arbeidstakerrettigheter, sosiale goder og minstelønn. Det foreslåtte direktivet kan innebære at opp mot 4,1 millioner nye personer får status som arbeidstakere, med bedre sosiale rettigheter, kollektiv representasjon og høyere lønn.

Journalsnoking var oppsigelsesgrunn
Da kjærestens eks-kone ble lagt inn på sykehuset hvor arbeidstakeren jobbet som helsefagarbeider, åpnet og leste arbeidstakeren journalen til kjærestens eks-kone. I dag, 7. desember 2021, slo Høyesterett fast at dette gav sykehuset rett til å si henne opp.

Hvordan stoppe kjeften på frittalende ansatte?
Bruken av internett og sosiale medier har gitt enkeltpersoner nye ytringsarenaer og mulighet for å spre budskapet sitt til et stort publikum. For arbeidsgiver kan det være både plagsomt og skadelig når ansatte bruker denne muligheten til å uttale seg på en måte som ikke passer med virksomhetens profil. Hva gjør man med ansatte som slenger med leppa eller kommer med ubehagelige uttalelser offentlig? I de aller fleste tilfeller: ingen verdens ting.

Er julesesonghjelpen på plass?
Black Week går mot slutten og førjulstiden har startet. For mange arbeidsgivere betyr det et behov for ekstra bemanning. Vi gir deg det du trenger for å sørge for at årets julesesonghjelpere er lovlig ansatt.

Kom i gang med det lovpålagte likestillingsarbeidet
Likestillings- og diskrimineringsloven pålegger virksomheter å arbeide for å fremme likestilling og hindre diskriminering. Offentlige virksomheter og private virksomheter med mer enn 50 ansatte er pålagt å følge en bestemt arbeidsmetode og å rapportere på arbeidet. Virksomheter som ikke har tilpasset seg reglene, bør komme i gang med å implementere nødvendige retningslinjer og prosedyrer så snart som mulig.

Slik påvirker Støre-regjeringens budsjettforslag arbeidsgivere
Den 8. november 2021 fremla Støre-regjeringen sitt budsjettforslag for 2022. Forslaget inneholder blant annet endringer og forlengelser av midlertidige tiltak som i ulik grad vil påvirke norske arbeidsgivere.

Regjeringen vil gjeninnføre kollektiv søksmålsrett
Arbeids- og sosialdepartementet sendte tirsdag 2. november 2021 ut et forslag om å gjeninnføre kollektiv søksmålsrett på høring.

Hjemmekontor – temaer og problemstillinger ved innføring av hjemmearbeid som en fast ordning
Bruken av hjemmekontor gjorde sitt brede inntog på norske arbeidsplasser i 2020 som en følge av Covid-19 pandemien. Hjemmekontor har i stor grad blitt påtvunget gjennom pålegg og/eller anbefaling fra norske myndigheter. Mange virksomheter har imidlertid erfart at hjemmekontor fungerer godt. De ansatte setter også pris på fleksibiliteten som hjemmekontor gir. Vi erfarer at flere bedrifter nå, særlig etter gjenåpningen, vurderer eller innfører mer permanente ordninger for hjemmekontor. Vi tror hjemmekontor blir en sentral del av det nye, hybride arbeidslivet.

Forlengelse og gjeninnføring av koronatiltak for arbeidslivet
Den 20. oktober 2021 er det registrert 294 nye smittetilfeller i Norge. Selv om smittetallet er vesentlig lavere enn i vår, skaper covid-19 fortsatt problemer for foreldre med barn i barnehage og skole. Det er fremdeles også en viss usikkerhet i arbeidsmarkedet. Regjeringen har derfor varslet at den vil forlenge koronatiltakene for arbeidslivet, samt gjeninnføre et tiltak beregnet for frilansere og selvstendig næringsdrivende.