Utenlandsk bedrift med ansatte i Norge?
Fra nyttår vil nesten alle reglene i arbeidsmiljølovens gjelde dersom en utenlandsk bedrift sender en av sine ansatte til Norge for å jobbe i mer enn 12 måneder. Endringene gjennomfører EU-regler. Her får du en oversikt.
Lærervikaren som ikke fikk fast stilling
Høyesterett har avklart at lærervikarer som ansettes midlertidig på grunn av mangel på kvalifisert personell, ikke har krav på fast stilling etter tre år. Dommen er viktig for arbeidsgivere i opplæringssektoren som sliter med å rekruttere kvalifisert undervisningspersonell.
Videre innleieadgang for helsepersonell og konsulenter
I juni foreslo regjeringen kraftige innstramminger på adgangen til å leie inn arbeidstakere fra bemanningsforetak. Det er ventet at forslaget vil bli vedtatt i løpet av kort tid. Nå legges det opp til at innleieadgangen ikke skal være så snever likevel for helsepersonell og visse typer rådgivere og konsulenter.
Øker innsatsen mot sosial dumping og arbeidslivkriminalitet
Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 – Prop. 1 S (2022–2023) ble lagt frem 6. oktober 2022. Et av satsingsområdene er tiltak som skal fremme et seriøst og velorganisert arbeidsliv.
Digitale plattformarbeidere og frilansere kan få arbeidstakerstatus med nytt direktiv
Atypiske arbeidsforhold er et tema som får mye oppmerksomhet i EU-retten. Hvordan kan man sikre at denne gruppen får nødvendige rettigheter, og hvem er egentlig en atypisk arbeidstaker?
Oppsigelsesgrunnlaget – hva er avgjørende?
Når en arbeidstaker blir sagt opp, er det ikke sjelden at saken havner i domstolene. Det avgjørende for hvem som vinner saken da, er domstolens vurdering av oppsigelsesgrunnlaget. Det siste året har Høyesterett avsagt flere dommer som klargjør kravene til oppsigelsesgrunnlaget.
Administrative ansettelser – regler og unntak
Like før sommeren slo inn avsa Høyesterett en dom om såkalte administrative ansettelser – altså ansettelser i staten hvor man kan gjøre unntak fra de strenge reglene i statsansatteloven. Hva skjer når arbeidsgiver- og arbeidstakersiden ikke blir enige om hvor omfattende unntaket fra loven skal være?
Ytringsfrihet i arbeidslivet
Hvordan står det egentlig til med ytringsfriheten på norske arbeidsplasser? Og hva bør gjøres for at ansatte skal tørre å uttale seg fritt? Det er blant spørsmålene som Ytringsfrihetskommisjonen behandler i utredningen som ble lagt frem under Arendalsuka 2022.
Nå er det på tide å stå opp for hverandre!
Noen ganger må man stå oppreist selv om man har lyst til å legge seg ned og gråte. I dag våknet vi i Littler-familien sammen med hele Norge opp til nyheten om masseskyting i Oslo med to personer drept og 21 personer skadet. Saken etterforskes som en terrorhandling. Politiet jobber ut fra hypoteser om at det kan dreie seg om hatkriminalitet og/eller psykiatri.
Innstramming i regler for innleie og styrking av rett til heltidsstilling
Regjeringen har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven for å stramme inn på adgangen til innleie fra bemanningsforetak og styrke retten til heltidsstilling. Lovforslagene er oversendt til Stortinget, og vil med all sannsynlighet bli vedtatt høsten 2022.
Pensjonsutvalget foreslår endringer i dagens pensjonssystem
Solberg-regjeringen nedsatte i 2020 et utvalg med mandat å evaluere om de langsiktige målene med pensjonsreformen vil kunne oppnås og å foreslå mulige justeringer i dagens regler for å sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft. Utvalget ledes av Kristin Skogen Lund, har 12 medlemmer og er sammensatt med politikere, ledere, fagforeningsrepresentanter og økonomiske eksperter.
Norske verdenskjente artister går foran i kampen mot plastforurensning
I 2018 initierte og samlet norske kunstnere seg om en verdensunik bevegelse i kampen mot plastforurensning. Artistene har utført overraskende pop-up-konserter for frivillige etter oppryddinger, og har engasjert, hedret og inspirert fansen til å handle. Bevegelsen kalles #cleansoundsmovement.
Norsk lønn på utenlandske skip?
Regjeringen ønsker å beskytte mannskapet på utenlandske skip ved å sikre dem norsk lønnsnivå når de jobber i Norge. Som forventet får forslaget støtte fra fagforeningene. Noe overraskende er nok støtten fra Hurtigruten. Her kommer en kort oppsummering av de viktigste punktene i forslaget.
Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt – hva er det?
Arbeidsgivere opplever ofte at ansatte av ulike grunner ikke kan jobbe som normalt. Må arbeidsgiver legge til rette for dem? Hva og hvor mye må arbeidsgiver gjøre?
Er du i rute med ferieplanleggingen?
Sommeren står snart for tur, og mange har begynt å glede seg til ferie. Her er en oversikt over de viktigste reglene i ferieloven som arbeidsgiver bør være klar over for at sommerens ferieplanlegging skal gå smidig for seg.