Ytringsfrihet i arbeidslivet
Hvordan står det egentlig til med ytringsfriheten på norske arbeidsplasser? Og hva bør gjøres for at ansatte skal tørre å uttale seg fritt? Det er blant spørsmålene som Ytringsfrihetskommisjonen behandler i utredningen som ble lagt frem under Arendalsuka 2022.
Nå er det på tide å stå opp for hverandre!
Noen ganger må man stå oppreist selv om man har lyst til å legge seg ned og gråte. I dag våknet vi i Littler-familien sammen med hele Norge opp til nyheten om masseskyting i Oslo med to personer drept og 21 personer skadet. Saken etterforskes som en terrorhandling. Politiet jobber ut fra hypoteser om at det kan dreie seg om hatkriminalitet og/eller psykiatri.
Innstramming i regler for innleie og styrking av rett til heltidsstilling
Regjeringen har foreslått endringer i arbeidsmiljøloven for å stramme inn på adgangen til innleie fra bemanningsforetak og styrke retten til heltidsstilling. Lovforslagene er oversendt til Stortinget, og vil med all sannsynlighet bli vedtatt høsten 2022.
Pensjonsutvalget foreslår endringer i dagens pensjonssystem
Solberg-regjeringen nedsatte i 2020 et utvalg med mandat å evaluere om de langsiktige målene med pensjonsreformen vil kunne oppnås og å foreslå mulige justeringer i dagens regler for å sikre pensjonssystemets økonomiske og sosiale bærekraft. Utvalget ledes av Kristin Skogen Lund, har 12 medlemmer og er sammensatt med politikere, ledere, fagforeningsrepresentanter og økonomiske eksperter.
Norske verdenskjente artister går foran i kampen mot plastforurensning
I 2018 initierte og samlet norske kunstnere seg om en verdensunik bevegelse i kampen mot plastforurensning. Artistene har utført overraskende pop-up-konserter for frivillige etter oppryddinger, og har engasjert, hedret og inspirert fansen til å handle. Bevegelsen kalles #cleansoundsmovement.
Norsk lønn på utenlandske skip?
Regjeringen ønsker å beskytte mannskapet på utenlandske skip ved å sikre dem norsk lønnsnivå når de jobber i Norge. Som forventet får forslaget støtte fra fagforeningene. Noe overraskende er nok støtten fra Hurtigruten. Her kommer en kort oppsummering av de viktigste punktene i forslaget.
Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt – hva er det?
Arbeidsgivere opplever ofte at ansatte av ulike grunner ikke kan jobbe som normalt. Må arbeidsgiver legge til rette for dem? Hva og hvor mye må arbeidsgiver gjøre?
Er du i rute med ferieplanleggingen?
Sommeren står snart for tur, og mange har begynt å glede seg til ferie. Her er en oversikt over de viktigste reglene i ferieloven som arbeidsgiver bør være klar over for at sommerens ferieplanlegging skal gå smidig for seg.
Gratulerer med dagen!
Den 1. mai feires arbeidernes internasjonale kampdag over store deler av verden. Dagen ble innført og markert som demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen første gang i 1890. Bakgrunnen var en demonstrasjon i Chicago noen år tidligere, der 200 000 amerikanske arbeidere streiket for innføring av åttetimers arbeidsdag og flere ble drept i sammenstøt mellom demonstranter og politiet. Fordi streiken hadde begynt 1. mai, ble datoen valgt som internasjonal demonstrasjonsdag – og har vært det siden.
Viktig avklaring om bruk av medleverturnus
Den 21. mars 2022 avsa Arbeidsretten dom om en overenskomst som gjelder for et stort antall private omsorgsbedrifter som er medlem av NHO. Overenskomst 453 bestemmer at ukentlig arbeidstid i gjennomsnitt ikke skal overstige 35,5 timer. Normalt er tariffavtalens timegrenser bindende for de ansatte og bedriften slik at det verken kan avtales bedre eller dårligere ordninger i bedriften.
Gjeninnføring av «kollektiv søksmålsrett» - hva betyr dette i praksis?
I tråd med Hurdalsplattformen kan fagforeningene fra 1. juli 2022 ta ut søksmål mot bedrifter i saker hvor de mener det skjer ulovlig innleie av arbeidskraft. Dette kan de gjøre uavhengig av om medlemmet deres støtter eller vil være med på søksmålet. Vil dette føre til at antallet søksmål om ulovlig innleie kommer til å øke? Og vil fagforeningen etter hvert få en «kollektiv søksmålsrett» også på andre områder, f.eks. ved midlertidige ansettelser?
Nye regler for hjemmekontor
Bruken av hjemmekontor har økt kraftig under pandemien. På mange arbeidsplasser har arbeid hjemmefra fungert bra, og flere arbeidsgivere har videreført fleksible hjemmekontorløsninger. Mange har imidlertid etterlyst klarere regler for hjemmearbeidet. Regjeringen har nå vedtatt endringer i hjemmekontorforskriften, som gjelder fra 1. juli 2022.
Har du utenlandske ansatte?
Arbeidsgiver har ansvaret for at arbeidstakerne har lovlig opphold i Norge. Vi bistår en rekke virksomheter med å få lovlig opphold for ansatte/andre som skal jobbe for dem i Norge. Her gir vi deg noen hovedpunkter som det er viktig å huske på.
Vil endre arbeidsmiljølovens regler om trakassering
På kvinnedagen 8. mars sendte regjeringen ut et høringsforslag om trakassering i arbeidslivet. Forslaget er et ledd i oppfølgingen av Hurdalsplattformen, hvor regjeringen varslet at styrking av arbeidet mot vold og trakassering i arbeidslivet ville være en prioritert oppgave.
Når har oppsigelsen kommet fram til arbeidstaker?
Oppsigelser fra arbeidsgiver skal i utgangspunktet leveres til den ansatte personlig eller ved rekommandert brev. En fersk dom fra Borgarting lagmannsrett åpner for at oppsigelse på e-post eller ved levering i arbeidstakers postkasse i noen tilfeller også kan aksepteres.